Einar Már Guðmundsson

Foto: 
Hörður Ásbjörnsson

Einar Már Guðmundsson (IS) IS

Alvor og humor følges ad, når Einar Már Guðmundsson fortæller om islandske fantaster og drømmere. Krydsninger mellem virkelighed og fantasi er karakteristisk for forfatteren, der har en mundtlig fortællestil, der viser tilbage til den islandske tradition fra sagaerne.

Den samfundsengagerede forfatters sympati er hos dem, der er anderledes og falder udenfor samfundets normer.

Einar Már Guðmundsson debuterede i starten af 80’erne med digtsamlingen Frankensteins kup og brød for alvor igennem i 1993 med Universets engle, for hvilken han modtog Nordisk Råds litteraturpris. Romanen er tilegnet hans psykisk syge bror.

»Det er dog ikke disse dokumentariske tråde, der gør Universets engle til en helstøbt og fascinerende fortælling, men derimod forfatterens fabelagtige greb om sit stof. Det lidt skæve outsider-syn på verden kombineret med poetisk galskab er ganske enkelt Einar Már Guðmundssons force«, skrev Keld Gall Jørgensen i Weekendavisen.

Han har skrevet digte, noveller, romaner, essays, sange, teaterstykker samt filmmanuskripter blandt andet til Universets engle. Da krisen ramte Island, skrev han fagbøgerne Hvidbogen – krisen på Island samt senere Bankstræde nr. 0, hvor de islandske finanskonger blev spiddet.

Forfatteren har modtaget Brøstes Optimistpris, Karen Blixen Prisen, Carl Scharnbergs Memorial Fund og Det Svenske Akademis Nordiske Pris (Den lille Nobelpris) m.fl.

Han er født i 1954 i Reykjavik og har en bachelor i litteratur og historie fra Islands Universitet samt en kandidatgrad i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.

Einar Már Guðmundsson er oversat til 30 sprog. Alle bøger er oversat til dansk af Erik Skyum-Nielsen, der er lektor i dansk litteratur ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet. Skyum-Nielsen interviewer Einar Már til arrangementerne i Sønderborg og Flensborg.

Einar Már Guðmundsson bogtip

Universets engleVindrose, 1995

Universets engle

»Når man bliver udskrevet, er det ikke med noget eksamensbevis. Døren til sindssygehospitalet lukkes, og virkeligheden begynder igen.«

Sådan oplever Paul det, da han bliver udskrevet fra sindssygehospitalet Kleppur i Reykjavik. I »Universets engle« fortæller Paul om sit liv, fra før han bliver født til han er død. Det er en sjov roman i en trist ramme.

Weiterlesen

Treffe Einar Már Guðmundsson

Donnerstag
15September
Donnerstag 15. September 2016
Freitag
16September
Freitag 16. September 2016
Samstag
17September
Samstag 17. September 2016