Efter gymnasiet tog hun til Lissabon, hvor hun på tre måneder skrev sin debutroman Når man kysser i august, en finurlig kærlighedsroman, som udkom i 1995.
Flødeskum på kagen
Selv om hun inderst inde vidste, at hun skulle være forfatter, uddannede hun sig til cand.scient. i biologi med speciale i dinosaurer ved Københavns Universitet i 2004. Året efter flyttede hun til Berlin og overvejede, om hun skulle leve af at være forfatter eller biolog. Sissel-Jo Gazan besluttede, at hun ville være forfatter, og hun ville skrive en bog, som kunne sælge godt. Hun valgte at skrive en videnskabskrimi.
»Jeg skrev en krimi, fordi jeg ville lave en bestseller. Jeg havde gjort mit studie færdigt og skulle beslutte, om jeg ville være biolog eller forfatter. Og derfor var det afgørende for mig, at jeg fik nogle flere læsere end de 1250 mennesker, der havde købt min forrige bog.«
Med 140.000 solgte eksemplarer må man sige, at den plan lykkedes.
»Jeg havde klaret at være enlig mor, afslutte mit biologistudie og flytte til en ny by. Og da Dinosaurens fjer slog igennem, tænkte jeg: Nu har jeg opnået det, jeg drømte om. Alt hvad der kommer fra nu af, er bare flødeskum på kagen,« fortalte Gazan til Politikens Martin Lehmann i 2017.
Krimi og videnskab
Hun pakkede sin viden fra studiet ind i et krimiskelet, og en blanding af videnskabskrimi, kærlighedshistorie og psykologisk drama blev hendes helt store gennembrud i 2008 og indbragte hende DR Romanprisen og prisen for Årtiets krimi. Hovedpersonen Anna Bella er ved at afslutte sit speciale, som bygger på diskussionen omkring, hvorvidt fuglene stammer fra de fjerprydede dinosaurer. Hun har et anstrengt forhold til sin ene vejleder, som pludseligt dør af hjertestop. Kort efter går det ud over Annas gode ven Johannes. Som i Sissel-Jos øvrige romaner er temaet hemmeligheder og løgne i familier, og de svigt alle begår mod hinanden.
Siden kom den selvstændige fortsættelse Svalens Graf (2013) om den unge biolog Marie Skov, der opdager en rystende sandhed i data om børnevaccinationer indsamlet i Afrika. Oplysningerne var indsamlet af hendes professor, kort tid før han begik selvmord. Eller gjorde han?.
Street art og svampe
Sissel-Jo er født i 1973 og voksede op i Århus, og i romanen Blækhat vender hun tilbage til barn- og ungdommens Aarhus i 1980’erne. Hovedpersonen Rosa minder en del om hende selv. De geografiske omgivelser svarer nøjagtig til 80’ernes Aarhus.
Gazan undersøger alt, så hun kender fakta og præcist ved, hvornår hun bøjer virkeligheden, derfor tager det tid at skrive en roman. Efter tre års skriverier og research udkom Blækhat i 2017.
Som research til bogen har Gazan kigget på street art i Santiago de Chile, Stockholm, Hamborg, Lissabon og Berlin.
Vi elsker Berlin
Midt i 90’erne mødte Sissel-Jo sin kommende mand. De blev gift, fik en datter og Sissel-Jo troede, alt var godt, men pludselig ville han skilles. Datteren var et år, og Sissel-Jo Gazans tro på kærligheden fik et knæk. Hun flyttede sammen med sin datter til Berlin. Planen var for en kortere periode, men nu har hun boet der i 15 år.
I samarbejde med fotograf Sif Meincke interviewede Gazan nogle år efter skilsmissen ti præster om kærlighed og skilsmisser. Dette blev til bogen Sig ja! – hvad præster ved om kærlighed, som udkom i 2005 og er blevet genudgivet i år. I 2008 lavede de tv-programmet Kærlighedens bud på DR2, hvor Sissel-Jo Gazan i samtale med flere præster bruger sin egen personlige historie.
Efter mange år i Berlin skrev Gazan den personlige guide Vi elsker Berlin og den opdaterede udgave fra 2019 Vi elsker stadig Berlin. I 2019 udgav hun også billedbogen Anton, Hugo og Guldhesten. Sissel-Jo Gazan har i øvrigt udgivet Et barn for sig (1997), som hun skrev på Filippinerne og Vigtigt at vide om Ludmilla (2003), som blev til i Hamborg og London.
Sissel-Jo Gazan har fået flere litteraturpriser og legater blandt andre Litteraturrådet, 2005; Kunstfonden, 2005 og 2006; Arbejdslegat Statens Kunstråd, 2006; Arbejdslegat Statens Kunstfond, 2007; DR Romanprisen, 2009; De frankofone landes Ambassadører i Danmarks Litteraturpris, 2013 samt Læsernes Bogpris, 2014.