Rosa Liksom

Foto: 
Pekka Mustonen

Rosa Liksom (FI) FI

En 14-årig pige og hendes veninde skal i 1944 drive familiens kvæg i sikkerhed på den anden side af elven, som er grænsen mellem Finland og Sverige. Finnerne har hidtil været allieret med nationalsocialisterne, men skifter side, og Laplandskrigen fører tusindvis af mennesker på flugt for at komme i sikkerhed for de brutale ødelæggelser.

Pigens gravide mor er allerede rejst, så de to piger vandrer mod Sverige sammen med mange andre børn og deres kvæg, som er familiernes livsgrundlag. Det bliver en lang rejse. For at deres opgave skal lykkes, må pigen tage sig af de forskellige køer ud fra den enkelte kos personlighed. Fædrene er sendt i krig mod russerne. I romanen er der ingen stednavne eller nationaliteter, så handlingen kunne være et hvilket som helst sted, hvor nogen må flygte. 

Fra Lapland til København

I år udkom Rosa Liksoms seneste roman Elven, som handler om en del af den finske historie, som mange ikke kender til. Rosa Liksom har fået den ind med modermælken, da hendes mor selv oplevede flugten til Sverige, da hun som 14-årig måtte vandre langt, før hun endte i usle og hurtigt opsatte barakker på den anden side af elven i Sverige.

Forfatteren er født i Övertorneå/Ylitornio i Lapland, Finland i 1958 af samiske forældre, og hendes mor havde et særligt forhold til køerne, som hun talte med som en slags veninder. Familien havde mange dyr og Rosas mor lærte hende at behandle dyr og mennesker ens. Rosa studerede antropologi på universitetet i Helsinki. Siden rejste hun rundt og boede og studerede i Moskva, Paris, det nordlige Norge, Island og København. Men hver sommer rejste hun hjem og hjalp med at passe dyrene. Hun nu bor nær Helsinki, men ejer bedsteforældrenes sommerhus, som ligger langt ude på landet i Lapland.
Rosa Liksom boede fire år på Christiania i København, hvor hun skrev sine første bøger og samtidigt arbejdede hos en bager. Hun debuterede med novellesamlingen Stoppested for en nat i 1985, som kom på dansk i 1988, siden er Paradis på en øde vej, 1990 samt Crazeland, 2001 udkommet på dansk.

Hendes hovedværk er Kupé nr. 6, som udkom på dansk i 2013.

Den Transsibiriske Jernbane

I 1976 var Rosa Liksom med Den Transsibiriske Jernbane gennem Sovjetunionen, som var ved at bryde sammen. I kupéen var ud over Rosa kun en sovjetisk bygningsarbejder, som hun kørte sammen med i fjorten dage. Allerede dengang tænkte hun på at skrive om oplevelsen, men forfatteren skulle bruge mange år på at forstå det russiske folk og finde ind til kernen. Allerede i sin ungdom fik hun en tilknytning, idet Murmansk var den nærmeste storby. Pigen i romanen er dog ikke forfatteren selv.

I 2013 udkom Kupé nr. 6 på dansk. I toget fra Moskva til Mongoliet mødes pigen og manden. Hun er finsk og studerer arkæologi i Moskva og skal se nogle helleristninger, men forsøger samtidig at få klarhed over sit liv, og undervejs lærer hun at forstå den menneskelige natur. Medpassageren er en 45-årig russer, som er på vej til Mongoliet for at arbejde på en byggeplads. Han er brovtende og voldelig, men gennemgår også en udvikling på turen.

»Det er stor kunst, som den finske forfatter Rosa Liksom her præsenterer. På baggrund af togrejsen fortæller hun om Sovjetunionen, om forfaldet, fattigdommen og trøstesløsheden, men også om det storladne land og stoltheden hos mange russere. Rosa Liksoms sprog er helt specielt, meget poetisk og malende, og som læser fornemmer man skønheden i landskabet og de beklumrede dufte af sved og mad i den lille kupe. Sprogets rytme følger hjulenes omdrejninger, det er flot gjort,« skrev Anne Grete Jacobsen på Litteratursiden.dk 29. maj 2013

For romanen modtog forfatteren Finlandia-prisen i 2011 og blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Romanen blev i 2021 filmatiseret og vist på Cannes Festivalen, hvor den modtog Grand Prix-prisen og var nomineret til Guldpalmerne.

Oberstinden

I Kupé nr. 6 udforskede Liksom kommunismen, i Oberstinden fra 2018 er temaet fascismen. Oberstinden fortæller sin historie om en barndom i mellemkrigstidens Finland med en højtelsket far, der opdrager sin datter i heroisk germansk ånd – og med en mor, der lærer hende frygten at kende. Den dobbelthed fører den unge pige i armene på en 30 år ældre oberst, der er overbevist nazist. Oberstinden vænner sig til grusomhed og brutalitet, og først sent kommer hun fri af det ægteskabelige helvede. 

»Romanen samler sit ægteskabsdrama i et tidsbillede af Finlands voldsomme historie i første halvdel af 1900-tallet. Dette dobbelte greb fungerer eminent, og det er der kommet en fremragende og kort og kondenseret roman ud af,« skrev May Schack i Politiken d. 3. juni 2018.
Oberstinden har været opsat som teater i Danmark i 2022.

Rosa Liksom er pseudonym for Anni Ylävaara, og hun er også billedkunstner, fotograf og har lavet flere kortfilm.

Mød også disse forfattere

Lotte Kaa Andersen
Benjamin Koppel
Kristina Sandberg

Mød Rosa Liksom

Tirsdag
19september
Tirsdag 19. september 2023
Onsdag
20september
Onsdag 20. september 2023
Torsdag
21september
Torsdag 21. september 2023

Øvrige arrangementer

Fredag
8september
8. september 2023
Onsdag
20september
20. september 2023
Torsdag
21september
21. september 2023
Fredag
22september
22. september 2023