Naja Marie Aidt

Foto: 
Sara Galbiati

Naja Marie Aidt (DK) DK

Naja Marie Aidt er en af de mest læste forfattere i sin generation. Mange gymnasieelever har læst en novelle fra novellesamlingen Bavian eller et digt fra en af de mange digtsamlinger.

Forfatterens første roman Sten saks papir udkom i 2012, den anden, Øvelser i mørke, i 2024.

I 2015 mistede Naja Marie Aidt sin 25-årige søn, Carl, som sprang ud af et vindue fra fjerde sal i en stofpsykose efter indtagelse af svampe. Alt forandrede sig for forfatteren.

Carls bog

Naja Marie Aidt skrev om den store sorg i bogen Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog, som udkom i 2017. 

Rammen er tiden fra, familien får beskeden om dødsfaldet, til respiratoren slukkes, men med tilbageblik i form af dagbogsnotater og erindringer. Det er en fortælling om at komme gennem sorgen og tilbage til livet.

Anmelderne syntes om bogen. Lise Vandborg fra litteratursiden.dk skrev: »Aidts nye bog er et uafrysteligt mesterværk om den sønderrivende sorg og en stor kærlighedserklæring.«

Aidt selv var overbevist om, at det var hendes sidste bog.

»Én ting var, at jeg skulle genfinde et sprog til at kunne skrive om andet end tabet af min søn, en endnu større udfordring var, at jeg simpelthen ikke anede, hvad jeg skulle skrive om. Intet virkede vigtigt nok. Alt var ligegyldigt i forhold til det, jeg havde skrevet om i den foregående bog,« fortalte Naja Marie Aidt til Kasper Schütt-Jensen, Jyllands-Posten, 27. januar 2024.

Genvandt skriveglæden

Hun genvandt skriveglæden og udgav i 2024 Øvelser i mørke.

»Jeg blev vanvittig af sorg, jeg gik i stykker,« fortæller Naja Marie Aidt. »Og lidt efter lidt blev jeg en anden. Det var en slags transformation, en forvandlingsproces. Det lyder muligvis lidt for smukt, men det er jo faktisk utroligt smukt. Jeg er vendt tilbage til livet, til livsglæden, til forhåbninger for fremtiden, til følelsen af at have lyst til alt muligt efter så mange år, så utrolig mange år, hvor jeg havde lyst til intet - ud over bare at lægge mig ned og dø af sorg«, sagde hun i en artikel af Anna Raaby Ravn, der udkom i Weekendavisen 2. februar 2024.

Øvelser i mørke er Naja Marie Aidts anden roman. Den handler om en 57-årig kvinde, der bor alene i sin lejlighed og ofte sover under sofabordet. Hun er ramt af voldsom PTSD, og en psykolog hjælper hende med at nærme sig sine traumatiske oplevelser, der ligger ubearbejdet under overfladen. Under alt mørket er der glimt af lys, og kvinden får også god støtte af sine veninder. Det er en historie om kvindeliv, vold, venskab og kærlighed.

I 2012 udgav Aidt sin første roman Sten saks papir, som er en familieroman og thriller i ét. Da faderen dør, finder sønnen noget i brødristeren, som ændrer hans liv.

Den lille Nobelpris

Bavian, som indeholder femten noveller om hverdagsliv og om at blive skubbet ud over kanten, udkom i 2006. Novellesamlingen blev forfatterens gennembrud, og hun modtog Nordisk Råds litteraturpris for den.
Naja Marie Aidt blev født i Grønland, hvor hun boede, til hun var syv år. Hun debuterede som forfatter i 1991 med digtsamlingen Så længe jeg er ung og har siden udgivet adskillige digtsamlinger samt novellesamlinger. I 2014 udkom fællesbogen Frit Flet, som er skrevet sammen med Mette Moestrup og Line Knutzon.

Hun har desuden skrevet skuespil, filmmanuskripter og børnebøger. Hun har blandet modtaget Kritikerprisen, Beatriceprisen og Det Danske Akademis Store Pris, der betragtes som landets fornemste anerkendelse af et forfatterskab. I 2022 modtog Naja Marie Aidt Det Svenske Akademis nordiske pris, også kaldet »Den lille Nobelpris«, da den er akademiets næststørste pris efter Nobelprisen.

Aidt har skrevet sange og har i samarbejde med sanger og sangskriver Nikolaj Nørlund udgivet Housewarming. 

Sammen med billedkunstneren Cathrine Raben Davidsen har hun udgivet Blå og mørke spor, som skaber forbindelser mellem blandt andet digte og billeder. Aidt har boet elleve år i New York, men er nu bosat i København.

Mød også disse forfattere

Kim Fupz Aakeson
Erlend Loe
Trude Teige
Eva Tind

Mød Naja Marie Aidt

Onsdag
18september
Onsdag 18. september 2024
Torsdag
19september
Torsdag 19. september 2024

Øvrige arrangementer

Torsdag
5september
5. september 2024
Onsdag
18september
18. september 2024
Torsdag
19september
19. september 2024
Fredag
20september
20. september 2024
Lørdag
21september
21. september 2024