Kim Fupz Aakeson

Foto: 
Sara Galbiati

Kim Fupz Aakeson (DK) DK

Kim Fupz Aakeson er en af Danmarks mest produktive og samtidig en meget alsidig forfatter, der skriver både sjove, alvorlige og barske bøger. Han har skrevet over 100 bøger til børn og unge og dertil kommer filmmanuskripter.

Mange har ikke opdaget, at han også skriver gode romaner for voksne, blandt andet Bådens navn og Fangeleg.

Fængselspræsten

I forbindelse med research til spillefilmen Forbrydelser fra 2004, som Kim Fupz Aakeson skrev manuskript til sammen med Annette K. Olesen, tilbragte han meget tid sammen med fængselspræster. De har en helt særlig rolle i fængslerne, og Kim Fupz havde lyst til at lave mere om fængselspræster. Det blev i 2018 til Bådens navn, hvor den midaldrende fængselspræst Susse kommer til at gøre noget i et øjebliks utilregnelighed, og det kommer til at forfølge hende. Temaet i romanen er skyld og tilgivelse og den svære kunst at tilgive sig selv.
»Når man selv har været den, der gjorde noget der var over stregen, eller man synes var under niveau, for hvem man er som menneske, det kan forfølge en rigtig rigtig længe. Det er virkelig et sår, der har svært at hele. Det man selv gør. Jeg tror virkelig, at det er noget af det, der kan være ødelæggende – dét at slås med sin skyld,« fortalte Kim Fupz Aakeson til Diana Bach, DR 10. december 2018 i forbindelse med, at romanen Bådens navn blev indstillet til DR Romanprisen 2019.

Fængslet

I 2021 udkom romanen Fangeleg om livet i et fængsel.
»Efter jeg blev færdig med min forrige roman, lavede jeg en aftale med mig selv om, at der ikke skulle gå 100 år, før den næste var skrevet færdig. Filmbranchen er en rimelig aggressiv størrelse, og der bliver altså hevet i en manuskriptforfatter i disse tider med streamingtjenester og tv-kanaler, der har en sendeflade at fylde. Men det lykkedes mig at insistere på Fangeleg, og jeg fik skrevet den frem på små tre år,« fortalte Kim Fupz Aakeson til Anne-Sophie Uldall Petersen på Gyldendal.dk
Fupz skrev efterfølgende filmmanuskriptet til tv-serien Huset med udgangspunkt i Fangeleg.

Fra Ribe til Hellerup

I 2022 skrev Kim Fupz Aakeson og Sanne Munk Jensen Au pair, som er en roman for unge og voksne.
Irene rejser fra Ribe til en velhavende familie i Hellerup for at blive au pair som den eneste danske blandt kvinder fra Phillippinerne. Det er livsbekræftende fortælling om venskab, identitet og sociale vilkår.

Bøger og film

Kim Fupz Aakeson er opvokset i Albertslund. Han er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 1996. I 1997 lavede han sammen med Wikke & Rasmussen manuskriptet til Hannibal og Jerry. Filmen bygger på Kim Fupz Aakesons Didriksen detektiverne. Han har skrevet manuskripter til film som Den eneste ene, Okay, Prag, Lille Soldat og Camino. 

Allerede i 1982 udgav han tegneserien Gå løs på livet. I 1993 udkom hans første roman for voksne Min Laslo. Siden udkom Lyden af Eva, Læseren, X, Kommando Villavej og Jonna er 54.

Siden den første børnebog, Hvem vover at vække guderne?, udkom i 1984, har han udgivet langt over 100 billedbøger, romaner og noveller for børn, unge og voksne, blandt andet den populære serie om Vitello.

Kim Fupz Aakeson har gennem årene modtaget flere priser, blandt andet Kulturministeriets Børnebogspris, Børnebibliotekarernes Kulturpris, Danmarks Skolebibliotekarforenings Børnebogspris, Orla-prisen og Gyldendals Børnebogspris. I 2013 blev billedbogen Søndag nomineret til Nordisk Råds Børnelitteraturpris. I 1992 vandt han en nordisk romankonkurrence med ungdomsbogen De gale. 20 år senere omsatte Erik Barfoed og Mikkel Sommer bogen til en tegneserie, som henvender sig til både unge og voksne. I 2023 stod Kim Fupz Aakeson bag ungdomsromanen Mac, som er en del af serien Shakespeare genfortalt.

Mød også disse forfattere

Naja Marie Aidt
Erlend Loe
Trude Teige
Eva Tind

Mød Kim Fupz Aakeson

Torsdag
19september
Torsdag 19. september 2024
Fredag
20september
Fredag 20. september 2024

Øvrige arrangementer

Torsdag
5september
5. september 2024
Onsdag
18september
18. september 2024
Torsdag
19september
19. september 2024
Fredag
20september
20. september 2024
Lørdag
21september
21. september 2024