Dorthe Nors

Foto: 
Simon Klein-Knudsen

Dorthe Nors (DK) DK

Trods rigtig gode anmeldelser, solgte Dorthe Nors ingen bøger i Danmark. Så fik hun et tip om at sende noveller til litterære tidsskrifter i USA. I 2013 blev novellen Hejren antaget og publiceret i The New Yorker. Det er første gang en dansk forfatter har fået antaget en novelle i magasinet.

Sidenhen har Dorthe Nors fået antaget yderligere to noveller. ”The New Yorker” er et magasin med stor gennemslagskraft, når man vil ud på det internationale bogmarked. Det betød at Dorthe Nors blev kendt i USA, før hun fik sit gennembrud i Danmark.

Fortæller fra barnsben

Dorthe Nors (1970) er opvokset i et landsogn nordvest for Herning. Allerede som barn yndede hun at fortælle historier, og hun havde en klar fornemmelse af, at hun skulle være forfatter, også mens hun gik på Aarhus Universitet. I 1999 blev hun cand.mag. i nordisk litteratur og kunsthistorie, og herefter gik hun i gang med at skrive. To år senere udkom kærlighedsromanen Soul, som var det første manuskript, hun sendte til et forlag. Debuten begejstrede anmelderne og blev de følgende år fulgt op af romanerne Stormesteren i 2003 og Ann Lie i 2005.

Bragede igennem med Kantslag

I 2008 udkom novellesamlingen Kantslag, som indeholder 15 korte noveller, som især handler om forhold mellem kønnene og mellem barn og voksen. Ofte karakteriseret ved at indeholde noget usagt, der ligger og lurer mellem karaktererne og mellem linjerne. Hun blev kontaktet af herboende, britiskfødte Martin Aitken, der pegede på mulighederne for at få novellerne udgivet udenlandske magasiner. Aitken tilbød at oversætte nogle af hendes noveller. Flere af novellerne blev herefter løbende udgivet i amerikanske magasiner, hvilket betød, at det prestigefyldte forlag Graywolf Press antog Kantslag til udgivelse.

Modtagelsen var overvældende i alt fra The New York Times, over Oprah (Winfrey) til The Chicago Tribune. Kantslag blev i Publishers Weekly udpeget som et af de 100 bedste fiktionsværker i USA i 2014.

Siden udkom kortromanen Dage og Minna Mangler Et Øvelokale, som udelukkende er skrevet i hovedsætninger. I 2016 udkom Spejl, skulder, blink og senest novellesamlingen Kort over Canada. 

At drive med strømmen

Dorthe Nors’ forfatterskab beskæftiger sig med eksistentielle temaer som kærlighed, grusomhed, ensomhed, isolation, sorg og mennesker, som driver med strømme, som de ikke selv kan styre. Et gennemgående tema er menneskers udvikling væk fra deres smertefulde fortid gennem nye relationer. Land kontra by er ligeledes et tema i forfatterskabet. Og også i Nors’ eget liv. I 2006 flyttede Dorthe Nors til København, men hun faldt dog aldrig rigtig til i København og byens litterære miljø, og i 2014 valgte hun at slå sig ned i Vestjylland.

Udover at skrive, oversætter Dorthe Nors fra svensk og norsk til dansk og har blandt andet oversat Helene Tursten og Ann Syréhn Tomaševic.

Priser og legater

Dorthe Nors modtog i 2010 Midtvestjysk kulturpris, New Letters Reader’s Award (USA), Honorable mention, Pushcart Prize, best of the small presses (USA), Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 2011 samt Per Olov Enquist prisen i 2014. I 2017 var hun med romanen Spejl, skulder, blink nomineret til The Man Booker International. I 2018 tildeltes Dorthe Nors Leo Estvads Hæderslegat samt Axel og Magda Fuhrs Hæderslegat. 

Presseomtale af forfatteren

Materialet er er stillet til rådighed for OrdFraNord af Hans Christian Davidsen og Flensborg Avis.
Det er beskyttet af ophavsretsloven og må ikke gengives uden særskilt tilladelse.

Mød også disse forfattere

Jón Kalman Stefánsson
Kim Leine
Håkan Nesser

Mød Dorthe Nors

Torsdag
19september
Torsdag 19. september 2019
Fredag
20september
Fredag 20. september 2019

Øvrige arrangementer

Fredag
6september
6. september 2019
Onsdag
18september
18. september 2019
Torsdag
19september
19. september 2019
Fredag
20september
20. september 2019
Lørdag
21september
21. september 2019