Nominerede forfattere til Nordisk Råds Litteraturpris 2018

To af de nominerede forfattere til Nordisk Råds litteraturpris besøger OrdFraNord

03. oktober 2018 - kl. 19:30 på Sønderborg Bibliotek.

Caroline Albertine Minor

Danske Caroline Albertine Minors novellesamling Velsignelser tager fat på mange af de mørke og intense følelser og temaer, et menneske kan udsættes for.

I syv noveller udsættes personerne for situationer med uhyre komplekse følelser af savn, smerte, vrede, skam, sorg og ensomhed, som vi vanligvis ikke har sprog for. I Minors stilsikre og præcise portrætter sættes der ord på dette morads af følelser.

For novellesamlingen modtog Caroline Albertine Minor Michael Strunge-prisen og Danske Skønlitterære Forfatteres pris og blev præmieret af Statens Kunstfond. Velsignelser er desuden blevet nomineret til Montanas Litteraturpris, Weekendavisens Litteraturpris, Politikens Litteraturpris, Læsernes Bogpris og Nordisk Råds litteraturpris. Caroline Minor har modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Caroline er født i 1988, uddannet fra Forfatterskolen og debuterede i 2013 med romanen Pura Vida.

Auður Ava Ólafsdóttir

Auður Ava Òlafsdóttir er nomineret til prisen med sin femte roman Ör (oversat: Ar), som endnu ikke findes i dansk oversættelse.

På overfladen er hovedpersonen Jónas Ebeneser en ganske almindelig mand. Han har dog 7 ar, som han får dækket af tatoveringer. Tungsindigheden har dog taget i ham, og han er opsat på at tage sit eget liv. Udstyret med en boremaskine til at fastgøre krogen til sin egen hængning, drager han til et krigshærget land.

Temaet for alle Auðurs bøger er kampen mod mørket i verden, hvor humor blandes med eksistentiel refleksion. 

Forfatteren debuterede på dansk med Stiklingen i 2009. Det er en fortælling om at finde sig selv. En intelligent og følsom 22-årig islandsk mand rejser til en forsømt klosterhave i Sydeuropa. Med i sin sparsomme bagage har han tre stiklinger fra en lilla rose, som hans afdøde mor har fremavlet. For romanen blev forfatteren nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.  Auður er født i 1958 og debuterede i Island i 1998.

Kim Lembek er moderator for Áudur Ava Ólafsdóttir. Han er cand.mag. i dansk og islandsk fra Københavns og Islands Universitet og har beskæftiget sig med Island i mere end 40 år. Gennem årene har han oversat både ældre (bl.a. Njals saga) og nyere islandsk litteratur til dansk. Er desuden en flittig foredragsholder og har i en lang årrække arbejdet som rejseguide i Island for et dansk rejsebureau. Interviewet bliver en blanding af islandsk og dansk, så man både kan høre det smukke nordatlantiske sprog og så selvfølgelig på dansk til at forstå budskabet.

Inden forfattermødet er der mulighed for at deltage i en rundvisning på det nye kulturhus i Sønderborg.

Rundvisning: kl. 18.30 (gratis, ingen tilmelding nødvendig).

Forfattermøde: kl. 19.30. Entré 50 kr.

Sønderborg Bibliotek, tlf: 88 72 42 00.

Billetsalg via Sønderborg Bibliotekets elektroniske billetsystem.