2017/10/06 - Flensborg Bibliotek

Forfatterarrangement

Maria Helleberg og Vibeke Marx

6. oktober 2017 - 15:00

Flensborg Bibliotek

Entré: € 10,- inkl. kaffe og kage

Forfatterne

I 2017 udgav forfatteren ”Stormene”, som fortæller om Stygge Krumpen og Elsebeth Gyldenstjerne i reformations-tiden. Maria Helleberg er med flere end 30 romaner blevet kaldt den historiske romans dronning. Mange læsere holder af Hellebergs fortællinger om nogle af Danmarkshistoriens utrolige skæbner, fantastiske kærlighedshistorier og dramatiske begivenheder. Med sans for detaljen gør forfatteren historien levende.

Maria Helleberg er magister i teatervidenskab og litteratur. Hun er født i 1956 og lærte sig selv at læse som fireårig og skrev sin første historie som seks-årig. Ungdomsårene tilbragte hun i Vejle. En gymnasielærer i oldtidskundskab var så inspirerende, at Helleberg skrev det, der senere blev til Seersken, som hun debuterede med i 1986.

Ud over de historiske romaner har hun skrevet børnebøger, ungdomsbøger, rejsebøger, biografier, fagbøger og skuespil. Mere end 80 udgivelser er det blevet til, og en fortsættelse til ”Kvinderne fra Thy” er undervejs.

Vibeke Marx skriver ofte om kvinde- og familieliv og menneskelige relationer. Hovedpersonerne er samfundets udstødte og selvudslettende mennesker.

Hun fortæller: "Min far var murerarbejdsmand, og somme tider gik jeg hen til ham med madpakken. Jeg så, hvordan han løb op og ned ad stiger med tunge sten, mens svendene stod lige så stille på stilladset og murede. "Hvad er forskellen på en svend og en arbejdsmand?" spurgte jeg. "Det skal jeg sige dig", svarede han, "svendene skal være gode til én ting, men arbejdsmanden skal kunne alting." Jeg har ofte tænkt på mig selv som en litteraturens arbejdsmand, en af dem, der sjældent bliver nævnt i talerne ved rejsegildet, men dog, håber jeg, ikke kan undværes."

Det er en meget fin iagttagelse, for mange husker måske ikke navnet på forfatteren, men har alligevel læst hendes romaner. De udlånes meget flittigt.

Vibeke Marx har blandt andet skrevet "Skygger fra Sprogø". En velskrevet historie om Magda der bliver fjernet fra sine børn og sendt til kvindeanstalten på Sprogø. Eftervirkningerne følges i tre generationer "Af ingenting" om hittebarnet Drine, som vokser op på et børnehjem og livet igennem præges af at være hittebarn. Senest er udkommet "En god flygtning", hvor en afghansk flygtnings historie kædes sammen med en ung danskers og dennes relation til sin far. En historie om at være fremmed i sin familie og i verden. Vibeke Marx debuterede i starten af 1990'erne og har siden skrevet en lang række romaner, novellesamlinger samt børne- og ungdomsbøger.

Ivy York Möller-Christensen, professor ved Universität Flensburg interviewer Vibeke Marx.

Øvrige arrangementer 2017

Fredag
8september
8. september 2017
Onsdag
4oktober
4. oktober 2017
Torsdag
5oktober
5. oktober 2017
Fredag
6oktober
6. oktober 2017
Lørdag
7oktober
7. oktober 2017