2016/09/17 - Flensborg Bibliotek

Forfatterarrangement

Einar Már Guðmundsson og Morten Brask

17. september 2016 - 14:00

Flensborg Bibliotek

Entré: € 13, - (inkl. kaffe og lagkage)

Einar Már Guðmundsson i samtale med Erik Skyum-Nielsen og Morten Brask i samtale med Ivy York Möller-Christensen.

Forfatterne

Den samfundsengagerede forfatters sympati er hos dem, der er anderledes og falder udenfor samfundets normer.

Einar Már Guðmundsson debuterede i starten af 80’erne med digtsamlingen Frankensteins kup og brød for alvor igennem i 1993 med Universets engle, for hvilken han modtog Nordisk Råds litteraturpris. Romanen er tilegnet hans psykisk syge bror.

»Det er dog ikke disse dokumentariske tråde, der gør Universets engle til en helstøbt og fascinerende fortælling, men derimod forfatterens fabelagtige greb om sit stof. Det lidt skæve outsider-syn på verden kombineret med poetisk galskab er ganske enkelt Einar Már Guðmundssons force«, skrev Keld Gall Jørgensen i Weekendavisen.

Han har skrevet digte, noveller, romaner, essays, sange, teaterstykker samt filmmanuskripter blandt andet til Universets engle. Da krisen ramte Island, skrev han fagbøgerne Hvidbogen – krisen på Island samt senere Bankstræde nr. 0, hvor de islandske finanskonger blev spiddet.

Forfatteren har modtaget Brøstes Optimistpris, Karen Blixen Prisen, Carl Scharnbergs Memorial Fund og Det Svenske Akademis Nordiske Pris (Den lille Nobelpris) m.fl.

Han er født i 1954 i Reykjavik og har en bachelor i litteratur og historie fra Islands Universitet samt en kandidatgrad i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.

Einar Már Guðmundsson er oversat til 30 sprog. Alle bøger er oversat til dansk af Erik Skyum-Nielsen, der er lektor i dansk litteratur ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet. Skyum-Nielsen interviewer Einar Már til arrangementerne i Sønderborg og Flensborg.

»Kan det virkelig lade sig gøre at skrive en poetisk og smuk roman om noget så forfærdeligt som liv og død i en koncentrationslejr? Ja, det er lykkedes for debutanten Morten Brask, som trods det dystre emne fortæller en historie om kærlighed midt i det nazistiske helvede, og bogen er stor romankunst.«, skriver Anne Grete Jacobsen på litteratursiden.dk.

Da forfatteren i 2013 udgav En pige en dreng, som er baseret på hans eget liv, skrev Lise Vandborg på litteratursiden.dk: »Med En pige en dreng brager Brask for alvor igennem som en stor og talentfuld forfatter, der på sjælden vis forener en uafrystelig historie med et smukt og sanseligt sprog.«

Kærlighed, sorg, skyld og straf er nogle af de alvorlige emner, som Morten Brask tager fat på i sine romaner også i den seneste Ofrene, hvor en ung jurist bliver voldtaget. Fra kærestens synsvinkel følger man parret fra anmeldelsen og videre gennem retssystemet.

Romanerne er udgivet i Italien, Frankrig, Grækenland og Norge. Brask har modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium og har været både nomineret og fået priser i Italien og Frankrig.

Morten Brask har lavet dokumentarfilm og skrevet fagbøgerne Ondskabens film, Film macht Frei – nazisternes filmpropaganda og Jøden & arieren i den nazistiske filmpropaganda. Han er født i 1970 i København, er cand. mag. i filmvidenskab og historie fra Københavns Universitet og medstiftende partner i et kommunikationsbureau.

Ved lørdagens arrangement bliver Morten Brask interviewet af Ivy York Möller-Christensen, professor ved Europa-Universität Flensburg.

http://www.mortenbrask.com/

Øvrige arrangementer 2016

Torsdag
8september
8. september 2016
Onsdag
14september
14. september 2016
Torsdag
15september
15. september 2016
Fredag
16september
16. september 2016