2016/09/16 - Biblioteket Sønderborg

Forfatterarrangement

Einar Már Guðmundsson og Anne Lise Marstrand-Jørgensen

16. september 2016 - 17:00

Biblioteket Sønderborg

Entré: DKK 130,- (inkl. let traktement)

Einar Már Guðmundsson og Anne Lise Marstrand-Jørgensen i samtale med Erik Skyum-Nielsen.

Forfatterne

Den samfundsengagerede forfatters sympati er hos dem, der er anderledes og falder udenfor samfundets normer.

Einar Már Guðmundsson debuterede i starten af 80’erne med digtsamlingen Frankensteins kup og brød for alvor igennem i 1993 med Universets engle, for hvilken han modtog Nordisk Råds litteraturpris. Romanen er tilegnet hans psykisk syge bror.

»Det er dog ikke disse dokumentariske tråde, der gør Universets engle til en helstøbt og fascinerende fortælling, men derimod forfatterens fabelagtige greb om sit stof. Det lidt skæve outsider-syn på verden kombineret med poetisk galskab er ganske enkelt Einar Már Guðmundssons force«, skrev Keld Gall Jørgensen i Weekendavisen.

Han har skrevet digte, noveller, romaner, essays, sange, teaterstykker samt filmmanuskripter blandt andet til Universets engle. Da krisen ramte Island, skrev han fagbøgerne Hvidbogen – krisen på Island samt senere Bankstræde nr. 0, hvor de islandske finanskonger blev spiddet.

Forfatteren har modtaget Brøstes Optimistpris, Karen Blixen Prisen, Carl Scharnbergs Memorial Fund og Det Svenske Akademis Nordiske Pris (Den lille Nobelpris) m.fl.

Han er født i 1954 i Reykjavik og har en bachelor i litteratur og historie fra Islands Universitet samt en kandidatgrad i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.

Einar Már Guðmundsson er oversat til 30 sprog. Alle bøger er oversat til dansk af Erik Skyum-Nielsen, der er lektor i dansk litteratur ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet. Skyum-Nielsen interviewer Einar Már til arrangementerne i Sønderborg og Flensborg.

Dernæst fulgte romanerne Hvad man ikke ved og Hvis sandheden skal frem, hvor man følger ungdomsoprørets konsekvenser for familien Horn. Her ses forfatterens blik for at beskrive forholdet mellem mennesker og deres længsel efter at høre til.

Dronningen af Saba & Kong Salomon udkom i 2015. Her er en stærk kvinde igen i centrum i romanen om kærlighed, magt og strid. Den bygger på fælles fortællinger og myter fra Det Gamle Testamente, Koranen og den etiopiske kongebog, Kebra Nagast. På litteratursiden.dk skriver Anny Skov Madsen: »Sproget er i en klasse for sig. Som i Hildegard bliver naturen brugt til at afspejle personernes sinds- og hjertetilstande. Lys, lyde, dufte, støvet og heden bliver registreret i alle nuancer, så ørkenen, karavanerne, stammelivet, de religiøse ritualer, byerne og boligerne bliver nærværende i en sjælden grad. En meget læseværdig roman, der gør myter og bibelske fortællinger lyslevende med komplekse problemstillinger, der også er aktuelle i dag.«

Marstrand-Jørgensen debuterede med digtsamlingen Vandring inden ophør i 1998, og hun har udgivet syv romaner og tre digtsamlinger, som er oversat til tysk, svensk, norsk og italiensk.

Forfatteren har modtaget Statens Kunstfonds treårige legat, Statens Kunstfonds Arbejdslegat, Weekendavisens Litteraturpris, Edvard Pedersens Biblioteksfonds Forfatterpris og senest Bibelselskabets Pris.

Hun er født på Frederiksberg i 1971, opvokset nord for København, bor nu på Nørrebro og er cand.mag. i litteraturvidenskab.

Ved arrangementet i Sønderborg vil Erik Skyum-Nielsen interviewe Marstrand-Jørgensen.

http://almarstrand-jorgensen.blogspot.dk/

Øvrige arrangementer 2016

Torsdag
8september
8. september 2016
Onsdag
14september
14. september 2016
Torsdag
15september
15. september 2016
Fredag
16september
16. september 2016
Lørdag
17september
17. september 2016